SANGIN ve ENFEKSİYONA KARŞI TEDBİRLİYİM

SANGIN ve ENFEKSİYONA KARŞI TEDBİRLİYİM

Okulum Temiz projesi kapsamında eğtimler

19.11.2024 5

 EĞİTİM ORTAMLARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

   1. Öğretmenler ders giriş ve çıkışlarında hijyeni sağlayacak ge rekli tedbirleri (el yıkama vb.) almalıdır. 2. Dersler sırasında öğretmen ile öğrenciler arasında sağlık otori telerince belirtilen sosyal mesafeye uygun şekilde oturma dü zeni oluşturulur. Ayrıca açık havada yapılacak eğitim-öğretim faaliyetlerinde de fiziksel mesafe ve hijyen kurallarına uygun tedbirler alınır. 3. Eğitim ortamlarında havalandırma/iklimlendirme sistemi varsa bu sistemin sadece dışarıdan temiz hava verecek şekil de ayarlanması aksi hâllerde doğal havalandırma yapılması sağlanır. 4. Salgın dönemlerinde (COVID-19 vb.) bulaşıcılığı engellemek için sağlık otoritelerince belirtilen kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanılması sağlanır. 5. Eğitim ortamlarında yüz yüze gelmeyecek şekilde çapraz oturma düzeni sağlanır. 6. Temaslı takibi için eğitim ortamlarında, öğrencinin zorunlu hâller dışında aynı yerde oturması sağlanır. 7. Birkaç sınıfın bir araya gelmesi ile ortak yapılan derslerde oturma düzeninin sağlık otoritelerince belirtilen sosyal mesa feye uygun olması sağlanır. 8. Damlacık oluşturması nedeniyle sınıf içinde yüksek sesle ak tivite yapılmaz. 9. Kitap, kalem, oyuncak, vb. eğitim materyallerinin kişiye özel olması ve öğrenciler arası materyal alışverişi yapılmaması sağlanır. 10. Öğrencilerin gün boyu aynı eğitim ortamlarında ders görme si, eğitim ortamı değişikliği yapılmaması sağlanır. Değişiklik zorunlu ise eğitim ortamlarının her kullanım sonrası havalan dırılıp temizlik ve dezenfeksiyonunun yapılması sağlanır.

 11. Günlük grup etkinliklerinde, öğrencinin hep aynı grup ile et kinlik yapması sağlanır. 12. Sanat, müzik, beden eğitimi gibi derslerde grupların birbiri ne karışmasının önlenmesi sağlanır. 13. Gerektiğinde özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin engel durum ve özelliklerine uygun düzenlemeler yapılır. 14. Salgın hastalık belirtisi gösteren öğrencilerin öncelikle belir lenen boş bir odada/alanda izole edilmesi ve ivedilikle okul idaresince görevlendirilen idareciye haber verilmesi sağlanır. 15. Eğitim ortamlarında, salgın hastalık riski nedeni ile beslenme faaliyetleri yapılmamalıdır

 Okul İçerisinde Alınması Gereken Önlemler

1. Velilerin zorunlu hâller dışında okul bahçesine alınmamasını sağlar. 2. Velilerin çocuklarını bırakırken ve alırken fiziksel mesafeye uymaları amacı ile okul girişine konulan belirleyici işaretlerin uygunluğunu kontrol eder. 3. Öğrencilerin okula ve sınıflara fiziksel mesafe kurallarına uy gun olarak girmelerini sağlar. 4. Ders araları ve okul çıkışlarında öğrencilerin fiziksel mesafe kurallarına uymalarını sağlar. Kapı, koridor ve diğer alanlarda yığılmaları önler. Sınıf, çalışma salonları, yemekhane, kantin gibi toplu kullanım alanlarında kişilerin sosyal mesafeye uy malarını sağlar. 5. Okula girişte salgın hastalık belirtisi gösteren öğrencileri ve personeli öncelikle belirlenen boş bir odada izole eder ve ive dilikle ilgili idareciye haber verir. 6. Nöbet alanının planlanan çerçevede periyodik olarak dezen fekte edilip edilmediğinin kontrolünü sağlar. 7. Öğrencilerin, okul bahçesinde fiziksel mesafeye uygun şekil de yerleştirilen yer işaretlerine uyup uymadığını denetler. 8. Eğitim ortamlarında havalandırma/iklimlendirme sistemi varsa bu sistemin sadece dışarıdan temiz hava verecek şekil de ayarlanması aksi hâllerde doğal havalandırma yapılmasını sağlar. 9. Lavaboların yakınında hijyen uygulamalarını açıklayan afiş, levha vb. bulunup bulunmadığı kontrol eder. 10. Tuvaletlerde eksik temizlik malzemesi olup olmadığını kont rol eder. 11. Asansör bulunan okullarda asansörlerin kullanımının sınırlan dırılması, asansör kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binme sine izin verilmesi ve bu sayının asansör girişinde belirtilmesi sağlanır.

ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN VELİLERİMİZLE YENİDEN BİRLİKTE…  

 ÖĞRENCİMİZE…

Ortak kullanım alanlarında bulunan eşyalara ve yüzeylere (servis ve toplu ulaşım araçlarındaki tutamaklar, kapı kolu, tırabzan, duvarlar vb.) dokunmaması; dokunması hâlinde elini yüzüne, ağzına, burnuna ve gözüne temas etmemesi gerektiğini, • Ellerini belirli aralıklarla sabun ve su ile yıkamasını, sabun ve suyun bulunmadığı durumlarda kolonya veya antiseptik madde ile temizlemesini, • Kişisel hijyenine dikkat etmesini, • Maskesini uygun şekilde kullanmasını ve yanında yedek maske bulundurmasını, • Okul idaresinin belirlediği hijyen kurallarını öğrenerek bu kurallara uymasını, VELİ BİLGİLENDİRME REHBERİ 11 • Okulda ve sosyal alanlarda sosyal mesafeye dikkat etmesini, • Arkadaşlarıyla yiyecek, içecek ve araç gereçlerini paylaşmamasını, TEMBİHLEYİNİZ!

ÖNEMSEYİNİZ...

Her gün temiz kıyafet ile okula gitmesini sağlayınız. • Kronik rahatsızlığı bulunan öğrencilerin kullandıkları ilaçları okul idaresine ve öğretmenlerine bildiriniz. İlaçların yanında bulunmasını sağlayınız. • Öğrencimizin mümkünse kronik hastalığı olan ya da 65 yaş üzeri kişiler tarafından okula bırakılmamasına ve her gün aynı kişi tarafından okula bırakılıp alınmasına dikkat ediniz. • Okul yönetimi tarafından öğrencimize verilecek olan bez maskeleri her gün uygun şekilde temizleyiniz. • Acil durumlar dışında okul alanına (okul servisi, sınıf, bahçe, öğretmenler odası vb.) okul idaresini veya öğretmeni çağırmadan girmeyiniz.